Here are links for my talk today, which is titled “Blogger og nettdagb炉ker: hva, hvorfor og hvordan?”

Blogg er forkortelse for weblogg som st脗r for web + logg. Tenk p脗 kapteinens logg p脗 et skip, eller p脗 en forskningslogg, og du har grunnid脠en: en journal med daterte observasjoner. Legg til nettet (web) og du f脗r linker og kontekst i tillegg til den klassiske loggen. (Her er en lengre definisjon)

Weblogger er nettsider som er enkle 脗 lage og oppdatere. Du kan lage dem gratis p脗 nettsteder som Blogger.com. Du trenger ikke 脗 kunne kode, du bare velger en mal, hva bloggen skal hete, s脗 skriver du og klikker p脗 “post and publish”. Dermed er bloggen din p脗 nett.

Nettdagb炉ker er en slektning av webloggen som kan v脢re lettere 脗 forst脗 rent intuitivt. Vi titter p脗 nettdagbok.no, som samler linker til nylig oppdaterte nettdagb炉ker. Faste elementer: datostemplede poster, blogroll, kanskje linker. Det personlige er viktig.

Webloggen er mindre privat, mer reflekterende og kommenterende. Dessuten er linken viktig i webloggen. Samtidig er det personlige tilstede, b脗de som visuelt og stilmessig uttrykk og i m脗ten refleksjonen er grunnet i egne erfaringer eller konkrete opplevelser – som kan inkludere 脗 ha sett et nettsted, lest en bok eller sett en film.

Metafilter er en slags ur-blogg, for en gruppe. For 脗 vise hvordan bloggere forsker kollaborativt, forteller jeg kjapt om Joels kyss, journalisten og Metafilterbloggingen. (Joel poster ogs脗 om hvorfor han skriver slik p脗 nettet) Historien om Joel og journalisten viser ogs脗 hvordan maktforholdet mellom aviser og vanlige folk kan snus p脗 hodet p脗 nettet.

? blogge regelmessig er 脗 gj炉re mentale trenings炉kter til en fast vane, skriver Steven Johnson. Rebecca Blood oppdaget som mange andre at hun gjennom jevnlig blogging fant frem til hva hun egentlig var interessert i, og hun ble tryggere p脗 egne meninger (“Shortly after I began producing Rebecca’s Pocket I noticed…”, omtrent to tredjedeler uti Weblogs: A History).

Blogger gir kontinuerlig skrivetrening. Like viktig er det at bloggeren tvinges til regelmessig 脗 tenke. Linker man tvinges man ogs脗 til 脗 sette sine tanker og id脠er i en kontekst og man deltar i en diskusjon om emnet man jobber med. I tillegg er det en sjanger som er relevant og synlig, i motsetning til stiler og s脢roppgaver. Bloggen gj炉r kommunikasjon mellom forskjellige felt lett: akademikere, advokater, programmerere, studenter, kunstnere diskuterer p脗 tvers av sine faggrenser.

N脗r folk blogger, må man gi slipp på kontrollen. Dette har v脢rt skrevet om i forhold til journalistikk og Torill Mortensen og jeg diskuterer det også i en artikkel om blogging som forskningsverktøy (PDF).

Hva da n脗r l脢reren ber studentene blogge? Er det “empowering” n脗r man blogger under tvang? Her forteller jeg litt om HUIN105, hvor m脗let er b脗de 脗 l脢re HTML og 脗 lage sin egen webside og 脗 l脢re seg 脗 kommunisere i dette mediet. Jeg har vektlagt linken, og linker mye til studentene fra kursbloggen. Mange engasjerte, noen lekne, mange frustrerte, noen som gj炉r akkurat hva de blir bedt om, og noen sinte. Kanskje fordelingen er slik uansett?

Hvordan man blogger viser jeg ved 脗 poste til min egen blogg. Mer finner man ut ved 脗 se p脗 blogger.com, moveabletype.org og andre steder.

Annet jeg har skrevet om blogging:

1 Comment

  1. Christian

    Do you want to learn how to blog from your mobilephone? 馃槈

    Reading and blogging from mobilephone

Leave A Comment

Recommended Posts