Uncategorised
En tidslinje over konflikter mellom private og offentlige ytringer i sosiale medier
A list of cases where social contexts (private? public? who was this intended for?) have clashed in social media, and especially where the media have blown the issues up. For Norwegian readers.
Oppdatert ut fra kommentarene!
- 2002: Dooce – den fÂŻrste (kjente?) som fikk sparken for Ă‚ blogge. Her er hennes fÂŻrste bloggpost om det, og her er posten som skapte brĂ‚ket i fÂŻrste omgang.
- Februar 2005: en ny google-ansatt som blogger om  begynne  jobbe hos Google fÂr sparken etter elleve dager
- (… mange andre internasjonale historier – sjekk f.eks. ut denne listen).
- Juni 2007: FrP-politiker oppdaterer Facebook-profilen sin i pausen pĂ‚ mÂŻtet: “Ove A. Vanebo is fucking bored in the kommunestyremÂŻte”. Sier at han ikke visste profilen var Ă‚pen, og “Jeg ser at det kan bli oppfattet uheldig Ă‚ kalle det kjedelig, men akkurat i dette mÂŻtet var det berettiget.”
- 2009: Det danske pressevÊrnet slipper retningslinjer for pressen som slÂr fast at det ikke er tillatt  sitere fra lukkede Facebookprofiler.
- April 2009: Drittungesaken – en Warneransatt kaller en musikkfan en drittunge Ă‚pent pĂ‚ Twitter. Det blir brĂ‚k.
- Mai 2009: Vampus skriver en tweet som sjefen tolker som en oppsigelse. Om den var det eller ei, er den i hvert fall stoff til Dagbladet.
- April 2010: 23-Ă‚ring fĂ‚r ikke jobb fordi hun twitret at hun sĂ‚ pĂ‚ Paradise Hotel – burde skrevet at hun var pĂ‚ trening eller mÂŻte i RÂŻde Kors, sier hodejeger i rekrutteringsbyrĂ‚.
- Mai 2010: Hans Olav HodÂŻl gjenforteller historien)
- August 2010: Pressens Faglige Utvalg (PFU) finner at iTromsÂŻ ikke brÂŻt god presseskikk ved Ă‚ gjengi sitatet til tross for at Eliassen hadde privat Facebookprofil, fordi han hadde 2700 venner og var en kjent person i TromsÂŻ. De skriver likevel at “Stadig flere mennesker har en digital hverdag. De har ogsĂ‚ rett til et digitalt privatliv,” og i diskusjoner kommer det fram at dette ikke setter noen entydig presedens for andre saker.
- Januar 2011: Klart brudd p taushetsplikten p Facebook (en psykolog i forbindelse med Alvdalsaken). 12. januar 2011.
- Februar 2011: Varaordf¯rer Rita Ormbustad skriver rasistiske kommentarer til 682 venner p en privat Facebookprofil, og kommer i avisen. 12. februar 2011.
- Februar 2011: UiB-foreleser kommer med et hjertesukk om sensurering av dÂrlige studentoppgaver p sin private Facebookprofil. BT og Aftenposten publiserer, med henvisning til at PFU sier det er i orden  sitere fra private Facebookgrupper.
- Februar 2011: TV2-medarbeidere sp¯ker om en fis p Twitter mens de er p seminar om hvordan bruke sosiale medier med vett. VG slÂr det opp som en stor nyhet.
Er det noen jeg har glemt?
Ingrid Sande Larsen
Kommer p to til:
Juni 2007
´Ove A. Vanebo is fucking bored in the kommunestyrem¯teª: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article1858845.ece
April 2010
Twitret vekk mulig jobbtilbud pga kommentar om Paradise Hotel: http://www.f-b.no/nyheter/twitret-vekk-et-mulig-jobbtilbud-1.5186455
Jarle V. Traavik
Fin linje! To innpspill:
1. Fikk meg til  tenke p et artig begrep p Urban Dictionary 🙂 http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Facebook+fired 🙂
2. Ellers kom jeg over denne en tid tilbake: http://www.mentalfloss.com/blogs/archives/15329 – litt pĂ‚ siden av det du kanskje viser siden de handler om bloggere som har fĂ‚tt sparken for offentlige kommentarer om arbeidsplassen – men likevel.
Vh
Jarle
Sissel
I tillegg kommer alle sakene hvor folk har fÂtt sparken etter Facebook-oppdateringer. Eks: http://www.adressa.no/nyheter/utenriks/article1483830.ece. Usikker p om det har vÊrt lignende saker i Norge, men skal ikke se bort fra det.
Bernard Enjolras
En tidslinje over konflikter mellom private og offentlige ytringer i sosiale medier http://jilltxt.net/?p=2523
Fra Dooce til TV2-fis | Ingrid Sande Larsen
[…] For tiden er hun opptatt av konflikter mellom personlige og offentlige ytringer i sosiale medier som mediene har tatt tak i. Hun lager en tidslinje p?• nettsidene sine og ber om hjelp fra leserne til ?• komme p?• flere eksempler. […]
Undre
Jeg synes VamPus som twitret at hun hadde ryddet pulten sin b¯r nevnes i denne sammenhengen, selv om det er litt p siden (http://twitter.com/vampus/status/1773982406 og http://www.dagbladet.no/2009/05/21/kultur/tv_og_medier/heidi_nordby_lunde/twitter/6332588/). Den er i det minste et godt eksempel p at en ytring overtolkes til det absurde.
Svein Tore Marthinsen
Ja, du har glemt “JĂŠvla bÂŻnder” fra infosjefen i DNB fra i fjor: http://www.nationen.no/landbruk/article5135533.ece
Ellers; takk for oversikten! 🙂
Carl Christian
Flott oversikt! RT @jilltxt: Har oppdatert tidslinjen over krasj privat/offentlig sfære, takk til bidrag! http://bit.ly/ha6XkF
Linda E. Olsen
Denne saken fra 2009 er jo ikke norsk, og handler heller ikke om at journalister har blĂ‚st opp ytringer fra sosiale medier, men likevel verdt Ă‚ merke seg… http://lacrossetribune.com/news/local/article_0ff40f7a-d4d1-11de-afb3-001cc4c002e0.html
Stein Arne Nistad
En tidslinje over konflikter mellom private og offentlige ytringer i sosiale medier av @jilltxt http://bit.ly/gJyexG
Tove Skjegstad
RT @Senorc: En tidslinje over konflikter mellom private og offentlige ytringer i sosiale medier av @jilltxt http://bit.ly/gJyexG
Gro
Arbeidsgiveres bruk av Facebook og Twitter og blogger for  sile potensielle arbeidstagere var oppslag p svenske nyhetssending i gÂr (TV1 tror jeg). Der kom det frem at de aller fleste sjekker kandidatenes virksomhet p nettet f¯r de ansetter (eventuelt ikke ansetter) vedkommende. Grunnen til det var blant annet at arbeidsgiver ikke vil ha ansatte med f.eks ekstreme politiske synspunkter. Tipper norske arbeidsgivere gj¯r det samme her til lands. Med andre ord kan alle ytringer (private som offentlige) p nettet ha utilsiktete konsekvenser. Det s ut til at dette kom som en overraskelse p de svenskene som ble intervjuet om saken:)
Stig Andreassen
Husker en sak fra ba/bt hvor NAV nektet en person st¯tte basert p at ho var frisk nok til  kunne bruke facebook og blogge, s mÂtte ho n kunne jobbe ogsÂ. Godt mulig det var mer til historien, men ikke sett noen oppf¯lgning p saken s det er s mye som er kjent for meg.
Privatlivets fred har fÂtt et nytt lys etter den n utstrakte bruken av sosiale mediaer, har skremt mang en person med hvor mye jeg kan finne om de gjennom noen raske s¯k. Er ofte at folk rett og slett ikke forstÂr hvor mye de legger seg ut.