This post is a collection of links that I’ll talk about for the communication association here in Bergen tonight. The rest is thus in Norwegian.

Blogging, informasjonsarbeid og markedsf¯ring

840,000 nordmenn leser blogger ukentlig, fant en unders¯kelse gjort av Mandag Morgen i mars 2006. 36% av alle nordmenn med nettilgang har lagt igjen kommentarer p blogger. I USA viste en unders¯kelse samme mÂned at 39% av amerikanere med tilgang til internett leser blogger, og at 8% blogger selv. Det lages en ny blogg hvert eneste sekund. Hva er egentlig en blogg? [Viser kjennetegn, forteller litt om historie.]

I Norge har f bedrifter sin egen weblogg, men dette er i vinden i andre land. Hvorfor skal en bedrift egentlig ha interesse av  blogge? Den svenske webkommunikasjonskonsulenten Fredrick Wack har en punktliste med gode grunner. Selv om jeg ikke tenkte p disse tingene da jeg selv begynte  blogge, gjenkjenner jeg Ârsakene til Wack som like tilstede for en forskerblogg som min egen. Som individ har man derimot som oftest noe andre grunner til  blogge (man fÂr skrivetrening, de kan brukes som lÊringsjournaler, mental trening, de kan f¯re til at man setter mer pris p egne meninger og blir klarere p hva man egentlig er interessert i, de er til og med blitt anbefalt som terapi).

Noen gode eksempler p bruk av blogger i bedrifters informasjonsarbeid:

  • Kollor designbyr (merk vekten p det visuelle (selvsagt) og bevisst gjentagelse; et bilde i hver post)
  • arla weblogs: Arla er et dansk meieri som lar medarbeidere blogge om temaer som melk og milj¯ eller oppskrifter, og som ogs har fÂtt to melkeb¯nder til  blogge for dem.
  • Patent- og varemÊrkebestyrelsen: Et statlig kontor man ellers tenker p som kjedelig og traust fÂr slik fremhevet sine eksperter og vist seg fram som Âpne, kreative og engasjerte. Fellesblogg med tydelig personfokus gjennom bildene.
  • Studblogg – en gjennomsnittsstudent forteller. UiBs rekrutteringssatsning fra i vÂr.

Hvordan lager man seg s en blogg? Det er slett ikke vanskelig. Begynn ved  g p blogger.com eller wordpress.com og sett opp en gratis blogg p fem minutter. Du velger tittel p bloggen, hva URLen skal vÊre og hvordan den skal se ut. WordPress.com har flest maler (alts valg for hvordan den skal se ut), men Blogger.com er til gjengjeld litt raskere. Du kan ogs sette opp blogge-programvare p din egen server, eller bruke mange andre tjenester. [Jeg viser hvordan man setter opp en blogg og poster til den.]

Men det finnes jo mange skrekkhistorier om blogging. Folk som blir sparket, for eksempel, fordi de skrev noe dumt om jobben. (Heather) Derfor fins det ogs regler for blogging.

Hvordan f til en god blogg? Bl.a. b¯r man tenke p format, og repetisjon av faste elementer som gir en rytme. F.eks. har Francis Strand alltid forklaring p et svensk ord p slutten av hver bloggpost.

Bloggediskursen handler i stor grad om en opplevelse av autentisitet. De som leser bloggen ¯nsker  oppleve en direkte samtale med den som skriver. Denne Êrlige, Âpne dialogen er det skrevet om i Cluetrain Manifesto p 90-tallet, og disse tankene er videref¯rt bl.a. i boken Naked Conversations, som er skrevet av en av de best kjente bedriftsbloggerne, Microsofts Robert Scoble, med medforfatteren Shel Israel.

NÂr autentisiteten brytes, gÂr det oftest dÂrlig. Et eksempel: Wal-mart driver en hard kampanje for  motvirke imaget de har fÂtt som arbeiderfiendtlige (de gir svÊrt dÂrlig l¯nn til medarbeiderne og tilbyr dÂrlige arbeidsforhold.) De har en stor webkampanje for  gj¯re dette som de kaller Working Families for Wal-mart (se ogs motsvaret Sourcewatch). Nylig var det en populÊr blogg om et par som reiste p kryss og tvers av USA i en bobil og overnattet hver natt p et Walmart parkeringsplass. Da det ble avsl¯rt at paret, som hadde fremstilt seg som uavhengige, var sponset av Working Families for Wal-mart, ble det et svÊra oppstuss i bloggosfÊren og i andre medier som f¯rte til at bloggerne slettet innholdet i bloggen og markedsf¯rerne for Wal-mart innr¯mte at de hadde gjort en tabbe.

PayPerPost.com er et annet kontroversielt eksempel p markedsf¯ring i blogger. De tilbyr “opportunities” som bloggere fÂr betalt for  lenke til. I motsetning til andre bloggreklame-systemer trenger bloggeren ikke  si at lenken er betalt, og i mange tilfeller oppmuntres bloggeren nettopp til ikke  innr¯mme at lenken og posten er sponset. Etter mye kritikk har PayPerPost n begynt  betale folk for  lage en “disclosure policy“, som kan sies  latterliggj¯re hele konseptet med Êrlighet. Jeg viser hvordan det virker og viser hvordan man kan bruke Technorati for  finne eksempler p blogger som nesten bare poster PayPerPost reklame.

Technorati f¯rer oss tilbake: hvordan skal man egentlig finne fram blant alle disse bloggene? Technorati er et bloggs¯kevert¯y som ogs viser de mest populÊre bloggene. Sesam har en beta-versjon av en norsk bloggs¯k, men den er nok ikke helt klar ennÂ.

4 thoughts on “foredrag for kommunikasjonsforeningen 8/11/2006

  1. Jon

    Litt sent innspill kanskje, men siste State of the Blogosphere er p nett:
    http://www.sifry.com/alerts/archives/000443.html

  2. Bent

    Takk for et lÊrerikt foredrag! Spesielt eksemplene p retningslinjer for stabsbloggere
    var oppklarende: http://hvorvare.no/bergenmoon/?p=89.

    Den eneste norske bedriftsbloggen jeg har sett er bloggen til GIS-selskapet Geoservice: http://scandinavian.blogs.com/kart/. Dessverre har den ikke vÊrt oppdatert p en stund.

  3. Jill

    ?, takk Bent, der var den! Men nei, ikke oppdatert p en stund – det var synd. Og Google textads ¯verst ga det ikke et sÊrlig seri¯st inntrykk – burde ikke bedriftens logo vÊrt der i stedet?

    Jon, takk, det var det jeg tenkte  se etter men ble visst distrahert. Jaja 🙂

  4. […] There are lots of examples of dishonest blog marketing practices gone wrong – I link to a few in the summary of a talk I gave a while back (in Norwegian), and I discuss the issue pretty thoroughly in the “Blogging Brands” chapter of my book on Blogging. […]

Leave A Comment

Recommended Posts

Triple book talk: Watch James Dobson, Jussi Parikka and me discuss our 2023 books

Thanks to everyone who came to the triple book talk of three recent books on machine vision by James Dobson, Jussi Parikka and me, and thanks for excellent questions. Several people have emailed to asked if we recorded it, and yes we did! Here you go! James and Jussi’s books […]

Image on a black background of a human hand holding a graphic showing the word AI with a blue circuit board pattern inside surrounded by blurred blue and yellow dots and a concentric circular blue design.
AI and algorithmic culture Machine Vision

Four visual registers for imaginaries of machine vision

I’m thrilled to announce another publication from our European Research Council (ERC)-funded research project on Machine Vision: Gabriele de Setaand Anya Shchetvina‘s paper analysing how Chinese AI companies visually present machine vision technologies. They find that the Chinese machine vision imaginary is global, blue and competitive.  De Seta, Gabriele, and Anya Shchetvina. “Imagining Machine […]

Do people flock to talks about ChatGPT because they are scared?

Whenever I give talks about ChatGPT and LLMs, whether to ninth graders, businesses or journalists, I meet people who are hungry for information, who really want to understand this new technology. I’ve interpreted this as interest and a need to understand – but yesterday, Eirik Solheim said that every time […]