Talk at Kari Skj¯nsbergdagene in Oslo

Jeg skal snakke i dag om blogging og om sosiale nettverk, og siden vi har ganske god tid tenkte jeg jeg skulle bruke en del tid p  vise dere hvordan det fungerer. Vi begynner med  lage en blogg p blogger.com. Vi m se litt p hvordan andres blogger ser ut – bloggrevyen.no viser nye poster fra norske blogger (som er registrert hos dem), og sonitus.org lenker daglig til gode norske poster. Det er mange andre blogger enn de som er registrert her – f.eks. ser man ikke hvor mange som blogger om hager i Norge om man bare henger der. Forskjellige bloggtyper har forskjellige sÊrtrekk ogsÂ. Filterbloggen til Kottke eller den populÊre Boing Boing er ganske tekstsentrerte, med mange poster daglig og lenker i en hver post. Hobbyblogger som Smileull eller Posie gets Cozy har ofte ingen lenker men nesten alltid bilde – hver post handler vanligvis om et hobbyprosjekt som skal vises fram. Disse bloggene har langt sjeldnere poster enn filterbloggene vanligvis har – en for dagen er nok standard for de meste populÊre hobbyblogger. Mammabloggene (Dooce, Soulemama) har gjerne men ikke alltid bilder, men ofte en morsom eller oppgitt historie om lived som mor – og linker er ogs sjeldnere her, skj¯nt bÂde mammablogger, hageblogger og hobbyblogger har mange lenker til andre blogger i sidemargen (“blogroll”). Problogger er en av de mest leste bloggene – han blogger om hvordan tjene penger p blogging. Mange bedrifter har blogger – Patent- og VaremÊrkebestyrelsen; Universitetet i Bergens rekrutteringsblogg Studblogg, designbyrÂet Visa attityd!, TSA (sikkerhetskontroll p flyplasser i USA). S¯ker man p “library blog” er ¯verste treffet en som skriver under pseudonymet “Annoyed Librarian” – slik er det i akademia ogsÂ, med mange akademikere som skriver under psevdonym (Dr Crazy, See Jane Compute, Confessions of a Community College Dean). Men det er ogs mange blogger som diskuterer bibliotek Âpent og med fullt navn. Thomas Brevik er et godt norsk eksempel. Det er sikkert ogs bibliotek som har blogger for biblioteket og ikke som individer ogs – forslag?

GÂr vi litt mer strategisk tilverks: Technorati.com er en s¯kemotor for blogger fra hele verden – her kan man f¯lge med p sine egne favoritter eller se de mest populÊre bloggene og de videoene, bloggpostene og nyhetssakene som har fÂtt mest blest fra blogger den siste tiden. Technorati sine folk lager ogs jevnlig rapporter om the State of the Blogosphere utfra dataene de samler – her kan vi lÊre en del om hvem og hvor mange som blogger.

Men hvordan knyttes blogger sammen? Lenker mellom dem og portaler som Technorati er en del av svaret, men det blir kraftigere nÂr vi integrerer flere typer sosiale medier. Del.icio.us, f.eks., et sted man lagrer bokmerker – men poenget her er taggingen og nettverket. (Vi kan forresten lime del.icio.us bokmerkene inn i bloggen vi laget i sted).

Twitter et en form for mikroblogging som har blitt populÊr de siste par Ârene. Noen bruker dette som statusmeldingene p Facebook, men mange bruker det for  dele interessante nettsteder og smÂidÈer. Man fÂr ogs ofte svÊrt gode svar fra nettverket sitt her – se alle svarene jeg fikk da jeg spurte om gode biblioteksblogger i gÂr:

svar p Twitter

Twingly er en annen sak som forbinder blogger. Se p en artikkel i Dagbladet – nederst er det lenker til blogger som har lenket til artikkelen. En annen ny vri Dagbladet gj¯r er  la folk lage profiler som knytter sammen kommentarene deres i Dagbladet med bloggen deres og Twitter-feeden deres – smart  skape kontekst for debatt p den mÂten. Her er min profil hos Dagbladet. Dette  samle forskjellige sider av onlinevirksomheten din er noe det ser ut til  bli mer og mer bruk for. Jeg viste tidligere hvordan man f.eks. kan lime in del.icio.us-lenkene sine i bloggen sin. Det fins ogs egne sites for  organisere egne sites: Secondbrain og Friendfeed, ja, og mange flere.

S fins det mer spesialiserte sosiale nettverk. Dere vet gjerne om Flickr for bilder og YouTube for videoer – men hva med Ravelry for strikking og hekling og Shopstyle for moter og shopping? Shopstyle er langt artigere  bruke enn Kelkoo og andre “comparison shopping sites” som forsÂvidt tilbyr en lignende tjeneste, bare kjedeligere…

SÂ hva ligger bak all disse sosiale mediene? Vel, la meg vise dere en til – Slideshare – og vise dere en presentasjon jeg har lagret der.

Sp¯rsmÂlet til dere er selvf¯lgelig hva kan bibliotekene gj¯re med alt dette? Og jeg vet at det er mange bibliotekarer som allerede jobber med dette – og andre enn bibliotekarer (se f.eks. Library Thing)

09. February 2009 by Jill
2 comments

Comments (2)

Leave a Reply

Required fields are marked *