[This Norwegian post is about early blogging history in Norway. English posting will resume shortly!]

Kristian Bjørkelo redigerer en antologi med arbeidstittelen Bloggnoreg, som kommer ut på Humanist forlag om noen måneder, og jeg har fått i oppdrag å skrive et kapittel om norsk blogghistorie. Jeg begynte å blogge i oktober 2000, dengang knapt et menneske blogget på norsk, så jeg har fulgt historien kan man si, men det er jo noe annet å skrive en artikkel om den. Utkastet jeg har hittil har ikke kommet lenger enn til 2001, så om det blir et kapittel om meget tidlig blogghistorie eller om jeg klarer å utvide den gjenstår å se.

Har du innspill? Jeg tar svært gjerne imot kommentarer på kapittelet, så jeg har åpnet opp Google doc’et jeg skriver i for kommentarer, og setter særlig pris på kommentarer fra dere som var med på historien!

Før jul møttes jeg, Bente Kalsnes og Anders Fagerjord for å sensurere en masteroppgave om ikke-brukere av Facebook, skrevet av Martin Swartling her på Digital kultur. Muntlig eksamen ble en svært interessant diskusjon (det oppleves ofte slik for sensorene, om det kanskje er mer nervepirrende enn interessant for kandidaten…) og et av temaene var nettopp den norske historien om sosiale medier. Martin skrev en god og nyttig oppgave, men hadde ikke funnet mye om den norske historien, så han måtte for det meste bygge på amerikanske kilder for å danne bakgrunnen for sine intervjuer. Det er ikke overraskende at han ikke fant mye om norsk bruk av sosiale medier før Facebook: det er rett og slett ikke skrevet noe særlig om det. Om du ikke var med på det, hvordan skal du vite om Nettby eller Underskog eller Blink eller EnjoyDiary? Nordmenn var faktisk svært aktive i sosiale medier også før Facebook, men på helt andre fora enn amerikanerne. Blir vår nåtidige forskning – f.eks. i masteroppgaver om ikke-brukere av Facebook – forvrengt av at vi ikke har et norsk materiale å bygge på?

Noen bør skrive boken om historien til norske sosiale medier, sa Bente, Anders og jeg over lunsj etter muntlig eksamen.

Kristian Bjørkelos bok om Bloggnoreg blir nok ikke akkurat den boken, men det gir oss i hvert fall litt av historien. Jeg gleder meg til å lese alle de andre sine kapitler! Og håper at jeg får gode tilbakemeldinger på kapittelet mitt så jeg fremstiller den tidlige blogghistorien på en noenlunde balansert måte.

Og dere: her er en tidslinje over norsk webhistorie som bygges på dugnad etter initiativ fra Jørgen Helland. Det står nesten ingenting om blogging der, og ikke så veldig mye om sosiale medier heller. Kanskje du er den som skal legge noe til?

1 Comment

  1. […] committed to the glowing bits streaming through the intertubes. Spurred on by Jill of jill/txt, writing a chapter in an upcoming anthology about Blogging and its history in Norway by Kristian […]

Leave A Comment

Recommended Posts

Triple book talk: Watch James Dobson, Jussi Parikka and me discuss our 2023 books

Thanks to everyone who came to the triple book talk of three recent books on machine vision by James Dobson, Jussi Parikka and me, and thanks for excellent questions. Several people have emailed to asked if we recorded it, and yes we did! Here you go! James and Jussi’s books […]

Image on a black background of a human hand holding a graphic showing the word AI with a blue circuit board pattern inside surrounded by blurred blue and yellow dots and a concentric circular blue design.
AI and algorithmic culture Machine Vision

Four visual registers for imaginaries of machine vision

I’m thrilled to announce another publication from our European Research Council (ERC)-funded research project on Machine Vision: Gabriele de Setaand Anya Shchetvina‘s paper analysing how Chinese AI companies visually present machine vision technologies. They find that the Chinese machine vision imaginary is global, blue and competitive.  De Seta, Gabriele, and Anya Shchetvina. “Imagining Machine […]

Do people flock to talks about ChatGPT because they are scared?

Whenever I give talks about ChatGPT and LLMs, whether to ninth graders, businesses or journalists, I meet people who are hungry for information, who really want to understand this new technology. I’ve interpreted this as interest and a need to understand – but yesterday, Eirik Solheim said that every time […]