Sex, ekstremisme og mediesirkus

“[This is about a local extremist anti-feminist blogger who was recently jailed for threatening to murder police officers.  I’ve been invited to participate in a radio debate on the media coverage this afternoon, so in the following I try to work through my thoughts about this. So it’s in Norwegian.]

Er man journalist, er det kanskje vanskelig å tenke seg en bedre sak: du har sex, ekstremisme, en trofast kjæreste, en selv-erklært politisk fange fra ens egen by og et bilde av en vakker ung kvinne. Selvsagt fyller du forsiden med det en stille lørdag i fellesferien.

Kjæresten til Eivind Berge på forsiden til Bergens Tidende 28.07.2012

Ekstremblogging. Det er nesten like kult som ekstremsport, det, antar jeg. Forsiden av BT-magasinet denne lørdagen domineres av et enda større bilde av kjæresten til Eivind Berge. Og ja, kanskje det har en viss nyhetsinteresse. Tross alt har Berge skrevet at han nok ville ha drept en politimann eller voldtatt en kvinne om han ikke hadde blitt kjærester med Nataliya men i stedet hadde måtte forbli i sitt ufrivillige sølibat. Politidrap og voldtekt er blant handlingene han argumenterer er etiske riktige når man lever med “statsfeminisme”.

På Facebook fremstiller ikke BT Nataliya som like helteaktig: “Nataliya (23) ville ligge med ekstremisten fordi hun syntes synd på ham.”

Her latterliggjøres paret. Samtidig er det her medielogikken kommer tydeligst til syne: sex selger. Ekstremisme selger – og jeg tror det selger bedre etter 22. juli. Får man koblet disse to med intime portrettintervjuer med personene det gjelder – ja, så selger det enda bedre.

For noen uker siden ble Berge arrestert: ikke fordi han er ekstremist, men fordi han hadde truet med å drepe politimenn, og politiet mente at truslene måtte tas på alvor. Da kom mediedekningen og oppmerksomheten Berge har ønsket seg. [Oppdatering: Berge skriver selv i kommentarfeltet her at det er oppvigling, ikke drapstrusler han var siktet for]

Da NRK Hordaland ringte i går og spurte om det var sider av Berge saken jeg mente ikke var kommet frem (ja, for det er jo ikke bare BT som har skjønt at denne saken selger) så klarte jeg ikke å la være å kritisere medienes dekning. Intervjuet havnet på P2 kulturnytt og på nettsiden også (med et skrekkelig bilde av meg som prøver å se seriøs ut): “Kallar Berge-dekning for mediesirkus“.

Mediene har satt en ganske så marginal blogger på dagsorden i stor målestokk, og bidrar til å normalisere hans meninger ved å gjenta dem og ved å fremstille ham som en politisk fange, som en som “snakker ut etter fengselsoppholdet”.

"Politihater, ekstremblogger og selverklært «anti-feminist» Eivind Berge snakker ut om hatet, fengslingen, det ufrivillig sølibatet og livet med kjæresten."

Utrolig nok har Gulating lagmannsrett funnet at Berges drapstrusler ikke er lovstridige. De har faktisk ikke vurdert hvorvidt det var reelle trusler, men kun bestemt at blogging ikke er offentlig Martin Grüner Larsen kommenterer dette kort og oppgitt, mens Olav Torvund litt seinere går langt mer i detalj. Retten mener at “ytringene her er offentlig tilgjengelige” men ikke “fremsatt offentlig. Jammen er offentlighetbegrepet komplisert. Samtidig siterer mediene rundhåndet fra bloggen som om den er offentlig, slik at drapstruslene svært tydelig kommer fram i offentligheten. Spørsmålet skal opp i Høyesterett i dag eller i morgen, ifølge journalisten jeg snakket med i går, så er ikke endelig avgjort foreløpig. (Med mindre bloggposter har blitt slettet er jeg usikker på om noe av det som er skrevet egentlig kan regnes som lovstridig. Hatefullt, ja, og argumenter for at voldtekt og politidrap er etisk forsvarlige, ja men konkrete trusler? Ikke akkurat. Med mindre noe er slettet.)

Fengslingen av Berge gjorde selvsagt hele saken mer pikant og spennende for mediene. Nå er Berge en politisk fange, mener han selv. Han slapp å drepe noen for å få oppmerksomhet om sine meninger – det holdt å bare skrive om at han ønsket å drepe eller voldta.

Det blir sikkert flere slike saker nå som vi er oppmerksomme på ekstremismens farer og nærvær. Jeg håper vi kan oppnå rasjonell debatt om sakene, framfor at mediene tillater ekstremistene å sette dagsorden.

(med takk til gode Facebookvenner og Twitterfølgere som har diskutert dette med meg i formiddag! Særlig Bente Kalsnes, Martin Gruner Larsen, Kristian Bjørkelo, Carl Christian Grøndahl, Kristine Lowe, Faltin Karlsen, Vegard Botnen og flere)

 

31. July 2012 by Jill
Categories: Blogging, Networked Politics | 11 comments

Comments (11)

Leave a Reply

Required fields are marked *